Mijn stage door Max van Dongen


Hallo allemaal, Mijn naam is Max van dongen. Ik ben 22 jaar oud en ik heb de opleiding MBO middenkader engineering gedaan en volg nu een HBO studie in de richting werktuigbouwkunde. Momenteel loop ik stage bij SASbv

Hobby’s en interesse?
Mijn hobby’s, Ik vind het heel leuk om een rondje te doen met mijn honden om even te ont-stressen en lekker even gezond te lopen. Een gezellig drankje doen met vrienden. Het bekijken van middeleeuwse series denk aan Vikings of The last Kingdom . Het spelen van strategische / na denk spellen. Zo nu en dan ga ik graag naar een pretpark om te genieten van de adrenaline kick die ik daar altijd krijg.

Waarom heb je gekozen voor een stage bij SASbv?

Na het benaderen van meerdere stageplaatsen heb ik uiteindelijk voor SASbv gekozen omdat ik in het kennismakingsgesprek met Heine en Hielke al meteen een warm welkom kreeg. Ze lieten me netjes weten waaraan ik toe was en boden me een goede begeleiding wat ik persoonlijk best wel fijn vind omdat ik nog niet echt zeker ben met het maken van ontwerpen. Een van de werkzaamheden die ik zou gaan doen was 3D tekenen. Het 3D tekenen (modelleren) vind ik zelf heel leuk dus dat was voor mij zeker een pluspunt.

Tekla leren gebruiken

Als je bij SASbv stage gaat lopen moet je altijd eerst beginnen met het modelleren van constructies in het Tekla tekenpakket. Voor het leren van de basis van Tekla werd ik geïnstrueerd om een tutorial te volgen, zodat ik bekend ben wat je met het programma kan en wat voor doeleinden het heeft. Na het maken van deze tutorial begon ik met het maken van een oefenopdracht om te kijken hoever ik kon komen met het programma. Het maken van de opdracht was nog vrij lastig omdat ik niet super bekend ben met Tekla maar, na een tijdje kreeg ik het wel onder die knie. Bij de opdracht kreeg ik een 3d tekening met maten vanuit de gevels genomen zodat ik wist hoe groot het ging worden en op de tekening stond wat voor profielen in de constructie kwamen.

het Stramien is de basis

Het belangrijke is bij een opdracht dat je stramienlijnen uitzet. Deze lijnen zijn de basis voor elke constructie (en bouwwerk). Met het werken van deze lijnen hoef je niet telkens te controleren of het gene wat je tekent niet groter is dan het werkelijk moet zijn. Na het bepalen van de juiste stramienlijnen  begon ik met het modelleren van de profielen. Bij het modelleren liep ik tegen een aantal problemen aan waar ik nog geen oplossing voor wist. Gelukkig sta je als stagiaire er niet alleen voor en heeft een van de collega’s mij verder geholpen.

Na het modelleren van de profielen moest ik deze onderling met elkaar verbinden, hierbij heb ik eerst zelf bedacht hoe zoiets kon worden verbonden en vervolgens met een collega gekeken wat nou de beste manier is voor de bepaalde verbindingen. Na het aanbrengen van de verbinding was mijn model gereed maar nog niet definitief. Dit kwam omdat het model nog in concept fase was en er konden nog dingen veranderen. Het maken van een concept/voorlopig model is van belang voor de communicatie met de klant. Om alle aspecten die erbij komen kijken goed te laten verlopen.

Model komt niet overeen met de tekening

Voor het volgende project waaraan ik mocht werken was een staalconstructie voor het verstevigen van de Afsluitdijk. Voor deze opdracht was, door de opdrachtgever, al een 3D model gemaakt. Dit model dat met andere software was gemaakt, kon ik als onderligger/referentie gebruiken.  In deze onderlegger kon je de profielen opmeten en door middel van een tabellenboek kon ik kijken wat voor profielen ik nodig had.

Tijdens het uitwerken van deze constructie kwam ik erachter dat het aangeleverde model niet overeen kwam met wat op de tekening stond. Ik heb dit toen aangekaart bij mijn begeleider Hielke en die heeft aangegeven dat de tekening leidend is. Met het controleren van het model, of ik de juiste profielen had gebruikt, was dit nog al een probleem omdat het net leek alsof mijn model niet klopte. Mijn model voldeed wel aan de lengtes die was aangeven op de tekening. Het model was opgebouwd uit 3 gedeeltes. Een brug die opgedeeld was in 3 stukken. Deze 3 stukken zorgen ervoor dat de brug gemakkelijk konden worden gehesen. De brug werd onder steunt door middel van 2 stalen vakwerken. De 3 delen van de brug waren zo bedacht zodat de brug in delen telkens konden worden vervoerd. Dit had als voordeel dat de constructie niet telkens moest worden gedemonteerd of in één keer moest worden gehesen.

Bestaande profielen opmeten

Na het gereedmaken van het model ging ik samen met Hielke naar een project in Friesland om de bestaande profielen op te meten door middel van een laserafstandmeter. Met de meter hebben wij de afstand vanaf de grond tot de profiel kunnen meten en vervolgens deze aftrekken van de lengte vanaf de begane grond tot het dak. Na het bepalen van hoe lang het profiel is in combinatie met de breedte hebben we kunnen bepalen om welke profielen het gaat. Het inmeten van de bestaande constructie hebben we gedaan om te achterhalen of de opdrachtgever zonnepanelen op zijn dak kan plaatsen. Het is ook belangrijk om de bestaande situatie te controleren ten opzichten van de eventuele tekeningen, soms is het in de praktijk toch anders uitgevoerd dan op tekening staat.

Jumbo supermarkt

De volgende opdracht bestond uit het maken van een constructietekening voor een uitbreiding van een Jumbo supermarkt in Leiden. bij het uitwerken van deze constructie moest ik de fundatie en de kanaalplatenvloer mee modelleren. Dit was niet heel ingewikkeld alleen moet je de sparingen in de kanaalplaten meenemen. Bij dit project leerde ik ook het uitdraaien van goeie werktekeningen zodat ik wist wat erop moest staan en wat belangrijk is voor de productie. Want als een Tekla model uitgewerkt is met alle profielen en aansluitingen in combinatie met fundatie en kanaalplaten moeten de werkplaatstekening gemaakt worden. De werkplaatstekeningen worden gebruikt door de mensen in de staalconstructie fabriek zodat ze weten waar, welk onderdeel aan gelast moet worden. Het zagen en boren van de balken gaat allemaal automatisch met CNC gegevens die ook aangemaakt worden in Tekla.

Ik verwacht jullie zo een kleine indruk te hebben gegeven van wat ik tot nu toe heb gedaan tijdens mijn stage. Binnenkort volgt mijn tweede stage-blog.

Groeten,

Max van Dongen