Afwisseling in houding tijdens computerwerk


Zondag 3 november was de dag tegen de rugpijn. Dit leek ons een uitgelezen kans om eens te kijken naar de mogelijke gevolgen van lang en veel met de PC werken. Zitten is zoals nu uit veel studies is gebleken niet heel gezond en brengt risico’s met zich mee. Als we op de site van Arboportaal kijken zien we dat er al gesproken wordt over een nieuw arbeidsrisico

“Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is al geruime tijd bekend. Nog vrijwel onbekend is dat lang zitten eveneens gezondheidsrisico’s kent, onafhankelijk of iemand voldoende sport of beweegt. Met name ons werk is een belangrijke bron van lang zitten, waardoor gesproken kan worden van een nieuw arbeidsrisico.”

Bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zittend-werk

Even een paar feitjes:

  • In 2015 had ruim 23% van de hele bevolking ten minste één keer contact met een fysiotherapeut.
  • Meer vrouwen (26%) dan mannen (20%) hadden ten minste één keer contact met de therapeut.
  • Dit zijn bijna 4 miljoen mensen.
  • 40% van deze mensen hebben contact i.v.m. nek- of rugklachten, dat zijn ongeveer 1,6 miljoen mensen.
  • In de provincie Limburg komen de meeste rug aandoeningen voor.
  • In 2011 waren de kosten voor deze zorg 1,3 miljard euro.
  • In de top tien van ziektelast staan nek- en rugklachten op de 8ste plaats.

Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/cijfers-context/huidige-situatie#methoden

SASbv wnadelen in Schagen tijdens de pauze

Naast langdurig zitten heb je ook nog een ander risico en dat is beeldschermwerken, ook wel computerwerk genoemd. Hier spelen factoren als veel dezelfde korte bewegingen, verkeerde houding en stress een rol in de risico’s en niet alleen het zitten.

“Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor. Bovendien gaat beeldschermwerk vaak gepaard met langdurig zitten, wat het risico op gezondheidsproblemen met zich mee brengt.Tenslotte kan intensief werken met een beeldscherm leiden tot stressklachten.”

Bron: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/computerwerk

In 2014 is er een richtlijn opgesteld voor het werken met computers. Deze richtlijn beschrijft bepaalde klachten en gaat uit van een bepaalde basis die aanwezig moet zijn. Bijvoorbeeld bij nek, schouder en arm klachten gaat men uit van meubilair dat instelbaar is, vervolgens geeft men advies over wat er gedaan kan worden om de klachten te voorkomen.

Download hier de richtlijn in pdf formaat. 

Afwisseling

Dit is allemaal leuk en aardig maar wat doen we met al deze informatie over risico’s? Het werk moet gedaan worden en als Engineer en 3D modelleur werk je eigenlijk continu achter de computer. Het is niet mogelijk om, volgens het advies, maar 4 uur per dag aan je project te werken. Wat kunnen we dan wel doen?

Het antwoord ligt volgens ons in afwisseling. Creëer de mogelijkheid om zittend en staand te kunnen werken. Dit kan door een in hoogte verstelbaar bureau aan te schaffen maar het kan ook door je bestaande bureau te verhogen en een hoge stoel aan te schaffen.

Een ander mogelijkheid kan zijn dat de vaste PC ingeruild worden door laptops en dat er meerder werkplekken zijn waar je kan dokken (toetsenbord, muis en 1 of meerdere schermen) om te werken. Dus een werkplek op een vaste hoge tafel (kan direct in een ander omgeving/kantoor) en op een normaal bureau.

Werkplek instellen

Het is wel van belang dat de sta tafel op de juiste wijze wordt afgestemd op de gebruiker. In onderstaand filmpje worden hier zeer handige tips voor gegeven.

Bekijk ook het onderstaande filmpje eens en ga na of je huidige werkplak goed ingesteld staat. Een goed ingestelde werkplek voorkomt ook problemen. In 4 stappen je werkplek instellen.

Loop een rondje

Loop ook regelmatig een rondje door het kantoor, haal een keer extra koffie, thee of water. Denk hierbij ook even aan je collega’s 😉. Wat ook handig is om niet alles te dicht bij de hand te hebben, zodat je wel gedwongen wordt om wat meer van je plek af te komen. Zet de nietmachine bijvoorbeeld op een centrale plek. Even bij je collega langslopen in plaats van een appje of mailtje te sturen zijn ook oplossingen om meer te bewegen.

Wandelen in de pauze

Ga lekker naar buiten om te wandelen in je pauze. Dit is  niet alleen gezond het is ook nog eens leuk en helemaal als je in een groene omgeving kan wandelen. Maar gewoon even de stad of het dorp in is natuurlijk ook een goed idee. Als je dan toch wat vaker gaat lopen meet dan ook het aantal stappen met een stappenmeter app op je telefoon. Ga de uitdaging aan met jezelf en stel een uitdagend stappendoel in.

In dit bericht van gezondheidsnet.nl lees je meer over het wandelen in de pauze en nog een paar leuke tips.

Handige App’s

  • StepsApp (iphone) stappen teller
  • Google Fit (android) stappen teller, sport- en gezondheidsregistratie
  • Samsung Health (android) stappen teller, sport- en gezondheidsregistratie
  • Grindstone 4 (Windows PC) urenregistratie en pauze interval, geeft een melding dat het tijd is om even een korte break in te lassen.
  • Workrave (Windows) pauzesoftware een niet dwingende pauze melder.

Wat doen jullie om de risico’s van beeldschermwerken te verkleinen?

Wij bij SASbv gaan regelmatig buiten wandelen en zijn aan het onderzoeken hoe we de werkplekken het beste afwisselend kunnen maken met sta-zit opties. Wij zitten ook gezamenlijk in een grote ruimte en lopen naar elkaar toe om zaken door te geven en te bespreken. Ook stimuleert SASbv het op-de-fiets naar het werk komen door fietskleding beschikbaar te stellen. 

Een reactie plaatsen